Pakkausmateriaalien kierrättämiseen havahduttiin Metalpowerilla jo vuosia sitten. Kierrättämällä uudelleen vanhoja puisia lavoja ja kuormalavoja yritys säästää rutkasti aikaa eikä ympäristöä kuormittavaa jätettä pääse syntymään. Metalpower kierrättää myös kaikki heille saapuvat pahvipakkaukset omien tuotteiden pakkausmateriaaleina.
Metalpowerin pakkauspuolella näkyy pinoittain kuormalavoja ja lavakauluksia. Osa puutavarasta on ajan myötä harmaantunut ja ahavoitunut, mutta käyttöominaisuuksiin ajan patina ei vaikuta. Kauaa lavat eivät kasoissa jouda makaamaan, sillä Metalpowerilla tavaraa kulkee sisään ja ulos jatkuvalla tahdilla. Uusi erä vasta valmistuneita metalliosia pakataan lavakauluksista muodostettuun laatikkoon. Metalpowerin toimitusjohtaja Sami Siurua taputtaa kulunutta lautaa.
– Tämä on varmaan jostain 90-luvulta, hän naurahtaa.
Lastauslavojen kierrätys perustuu käytännön syihin: laatutavara kestää uudelleenkäyttöä vaikka vuosikymmeniä. Tätä ohjenuoraa Metalpowerilla noudatetaan kautta linjan. Kierrätyksen sykli näkyy niin lastauksessa, pakkauksessa kuin itse tuotteissakin. Tällä pienennetään huomattavasti tuotannosta aiheutuvaa ympäristön kuormitusta.
– Meillä on tutut, pitkäaikaiset asiakkaat, joiden kautta pakkaustavara kiertää sujuvasti meille takaisin uudelleen käyttöön, Siurua sanoo.
Kierrättämällä säästetään ympäristöä sekä pakkaus- ja jätekustannuksissa
Trukin kanssa lavoja pakkauspuolella pyörittelee Jari Korhonen. Hän on siirtämässä saapuvia lähetyksiä omiin osastoihinsa Metalpowerin varastolla. Osa laatikoista jää säilytykseen sellaisenaan, osasta puretaan lasti ja lavakaulukset siirretään pinoon odottamaan seuraavaa lähtevää erää.
– Osat pakataan tiivisti ja helposti kuljetettavaan muotoon. Pistetään pahvin palasia väliin niin lasti pysyy hyvin paikoillaan, eivätkä maalatut osat naarmuunnu, Korhonen opastaa.
Yrityksen pakkaamossa vanhojen lavojen ja kierrätyspahvin käyttö on täysin luontevaa. Turhaa muoviin pakkaamista Metalpowerilla vältetään. Ainoastaan helposti vahingoittuvia tuotteita pakataan asiakkaan toiveesta muoviin kuljetuksen ajaksi. Runsaalle muovin käytölle ei yksinkertaisesti nähdä mitään syytä ja sen vähällä käytöllä voidaan tehdä entistä ympäristöystävällisempää tavaran toimitusta.
Lähtevien pakkausten täytemassana suositaan pahvia, josta valtaosa on kierrätettyä pahvisilppua.
– Meille tulee pakkauspahvia komponenttien ja laitteiden mukana. Hyödynnämme nuo pahvit uudelleen pakkausmateriaalina ajamalla ne pahviröyhelöksi, Sami Siurua kertoo.
Siurua ei vain näe mitään järkeä käyttökelpoisen pakkausmateriaalin hävittämisessä, sillä sen avulla voidaan tehdä pakkauksen osalta tuotannosta ympäristöviisaampaa. Uudelleen kierrättämällä Metalpower säästää myös huomattavia summia niin jäte- kuin pakkausmaksuissa.
– Meillähän on vuositasolla erittäin matalat pakkauskustannukset volyymiin nähden, Siurua huomauttaa.
Siirtyminen ympäristöystävällisempään valaistukseen ja koneistukseen
Pakkausmateriaalien lisäksi Metalpowerilla siirrytään energiaa säästäviin koneisiin ja valaistukseen. Tuotantotiloissa jokainen vanha loisteputkivalaisin vaihdetaan uuteen led-valoon aina entisen tullessa tiensä päähän. Sami Siurua laskeskelee, että tuotantohalleissa lamppuja lienee yhteensä tuhansia, joten aivan yhtäkkiä valaistusta ei päästä kokonaan vaihtamaan. Samoin käytössä olevan konekannan uusiminen on pitkä prosessi, jota toteutetaan jatkuvasti, mutta asteittain.
– Viimeinen propaanilla toimiva trukki korvataan näillä hetkillä sähkökäyttöisellä. Tuotantolinjan koneita uusitaan sitä myöten kun edellisistä aika jättää, Siurua kertoo.
Metallijäte kierrätetään 100 prosenttisesti
Metallialalla raaka-aineiden uudelleenkäyttö on paitsi helppoa, myös kustannustehokasta. Metallia voi kierrättää lähes loputtomiin.
Kun Metalpowerin tehtaalla työstetään ja leikataan terästä, syntyy ylijäämää, jonka yritys kierrättää käytännössä 100 prosenttisesti. Metallisilppu palaa Metalpowerin yhteistyökumppanin kautta terästehtaille uudelleen työstettäväksi. Jossain vaiheessa tuo sama materiaali todennäköisesti kiertää jälleen Metalpowerin linjastolle tuttuihin käsiin. Käyttökelpoisen materiaalin energiatehokas hyödyntäminen on olennainen osa yrityksen vastuullista toimintatapaa.
– Pienistä puroista syntyy iso virta, Sami Siurua toteaa.