Osana vastuullisuusohjelmaa Terra Patris on toteuttanut kattavan hiilijalanjälkilaskennan konsernille sekä sen kaikille tytäryhtiöille. Hiilijalanjälkilaskennassa käytettiin Greenhouse Gas (GHG) Protocol -menetelmää, mikä on maailmanlaajuisesti yksi yleisimmistä laskentastandardeista.
”Yritysten vastuullisuusvaatimukset nousevat koko ajan ja on tärkeää kehittää jatkuvasti toimintaamme sillä saralla. Hiilijalanjälkilaskennan myötä olemme saaneet selkeän käsityksen siitä, mitä konkreettisia kehityspisteitä meillä on ympäristötyössämme. Vaikka toimimme neljällä eri toimialalla, niin ympäristökuorma painottuu kaikilla tytäryhtiöillämme erityisesti materiaaleihin, logistiikkaan ja energiaan. Nämä ovat tulevaisuuden painopistealueet, joilla voimme vähentää toimintamme ympäristökuormaa. Tottakai myös CSRD-lainsäädäntöpaketti ohjaa omalta osaltaan meidän vastuullisuustyötämme kohti vuoden 2025 isoa lakimuutosta, joka tulee lainsäädännöllisesti nivomaan vastuullisuusraportoinnin yhteen tilinpäätösprosessin kanssa. Sen myötä ympäristövastuu ja muu vastuullisuustyö tulee nivoutumaan entistä tiiviimmin osaksi strategiaamme ja arkeamme”, hiilijalanjälkiprojektista vastaava Riikka Löfroos kertoo.
Laskennan mukaan Terra Patriksen ja sen tytäryhtiöiden hiilijalanjälki eli liiketoiminnan päästöt olivat vuonna 2022 yhteensä 16 853 tCO2e. Noin 65 % päästöistä muodostuu yhtiöiden materiaalien käytöstä. Seuraavaksi eniten päästöjä muodostui sähkönkulutuksesta ja tämän jälkeen logistiikasta.
Vuonna 2022 konsernin hiilijalanjälki oli noin 9 % suurempi vuoteen 2021 verrattuna, mutta se korreloi kasvaneen liikevaihdon kanssa. Yrityksen liikevaihtoon suhteutetut ominaispäästöt ovat kuitenkin laskeneet 4 % edellisestä vuodesta.
Hiilijalanjälkilaskennan perusteella Terra Patris konsernin vuoden 2022 hiilijalanjälki vastaa 1 636 suomalaisen vuosittaista hiilijalanjälkeä, ja sen rahallinen arvo on lähes 1,55 miljoonaa euroa EU:n päästökaupassa.
Vastuullisuus on myös tärkeä osa tytäryhtiöidemme työtä, jossa asiakasrajapinta vaatii entistä enemmän vastuullista ja ympäristötietoista toimintaa. Tämä näkyy jo vahvasti Metalpowerin päivittäisessä liiketoiminnassa.
”Isot kansainväliset asiakkaamme vaativat, että kaikki materiaali- ja komponenttitoimittajat arvioidaan ulkopuolisen tahon toimesta vastuullisuusasioihin liittyen. Tämä toteutetaan riippumattoman tahon kautta, eli jonkun vastuullisuusevaluointeihin keskittyneen yrityksen kautta. Yleisesti vastuullisuusvaatimukset koostuvat neljästä eri osa-alueesta, joita ovat Ympäristöarvot, Työolosuhteet- ja ihmisoikeudet, Yrityksen etiikka ja Hankintatoimi. Suuri osa vaatimuksista täyttyy eurooppalaisella ja suomalaisella lainsäädännöllä, mutta yrityksen oma politiikka ja suunnitelma tulee olla kirjattuna asioista. Vaikka meilläkin yrityksenä asiat ovat jo hyvällä mallilla, tulee hiilijalanjälkeä silti pystyä pienentämään tulevaisuudessakin”, kertoo Metalpowerin toimitusjohtaja Sami Siurua.